LUGoNS

LUGoNS– Linux user group of Novi Sad je jedna od najstarijih Linux zajednica na našim prostorima. Odavno je prevaziđen geografski naziv zajednice.
Nastali smo iz ideje, kao i sve dobre stvari na ovom svetu. milobit – jedan od osnivača LUGoNS-a, 90-tih godina otišao je u Nemačku gde se prvi put susreo sa SUSE Linuxom, odatle potiče njegova strast i zaluđenost istim. Kroz učenje i rad na Mannheim Univerzitetu stiče bogato znanje kao i pomoć i podršku prijatelja u godinama koje slede. U to vreme upoznaje Nikolu Kavečana sa kojim ostvaruje svoje ideje i krajem 20-og veka nastaje ns-linux.org

U godinama koje slede nižu se brojni prijatelji i saradnici koji su radili na jačanju LUGoNS-a: Danica Novaković – kaneolopa i Nikola Novaković – dreamerns, Nikola Kotur – kotnik, Goran Mekić – meka, Dani Laslo – nsd, Velibor Glišin – bobus, Ivan Vitjuk – virtus, Slobodan Sredojević – ssl, Lazar Stričević – lucky, Žarko Živanov – zare broj koji raste iz dana u dan i nemoguće ih je sve pobrojati.

2005 sajt ima odličnu posećenost, organizuje se prvo okupljanje korisnika, na naše iznenađenje kafić Sting je bio mali da primi sve koji su došli. To je bio znak da je vreme da postanemo zvanična zajednica i registrovali smo se.

Odmah nakon toga otvoren je forum, laboratorija, počeli smo sa predavanjima i edukacijom ljudi o slobodnom softveru, programiranju, tehnologijama. Organizovane su brojne prezentacije, skupovi, LID-ovi (Linux Instal Day) u okviru LUGoNS hacker space-a.

Iza nas je dosta projekata. Od najznačajnijih izdvajamo:

Tor – sistem namenjen da omogući anonimnost na mreži. U razvojnoj fazi.

Prevodi na srpski jezik:  SlackBook-a i Gentoo handbook-a,

Mailing liste

Pokrenuta je Virtuelna učionica,

Održana su brojna predavanja na fakuletitma.

Još mnogo toga je u planu.

Zbog svih vas koji ste nam nesebično pružali podršku svih ovih godina LUGoNS jača i širi se iz dana u dan. Svi zainteresovani dobrodošli su da nam se pridruže.
Rad i aktivnosti LUGoNS zajednice možete pratiti na

Zvaničnoj stranici LUGoNS

Forumu LUGoNS zajednice

LUGoNS Planeti

LUGoNS Wiki stranici

Takođe smo dostupni putem IRC-a

irc server: irc.freenode.net    kanal: #lugons

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.