VCFe (Vintage Computer Festival Europa) 15

VCFe (Vintage Computer Festival Europa) 15 – http://www.vcfe.org/

bobus

 

15. godišnja Europski Festival starih računara se održava 03. i 04. maja 2014. godine.

Naša misija je podstaknuti očuvanje starih računara i software-a, posljednjih godina promovišemo interes za istraživanje i dokumentovanje istorije kompjuterskog doba … i zabaviti se igrajući sa starim hardom.

Vintage računala Festival nije fiksiran u rasporedu Silicijske doline, ali je postao europski događaj koji slavi računarsku baštinu.
Vratimo se na one uzbudljive dane, kada geekovi su geekovi i diskete su stvarno floppy.
Utisci sa -1 dana festivala 🙂

Pedesetak ljudi, niko manje od 30, užurbano sa osmesima na licu, napokno sklapaju mesta na koje ce postaviti svoje Ljubimce. Nisu u pitanju Linux/Geeks/Hacker/Nerds, nego zaljubljenici u stare, retro mashine.

Danas smo u lokalnoj gimnastičkoj sali, koja obuhvata streljanu i kojekave prostore za društvene aktivnosti, poznatije kao druženje uživo (vao!), postavljali stolove, sprovodili struju, lepili prekrivače za stolove i gledali kako se polagano postavljaju makine čija imena se tiho, sa strahoposotvanjem izgovaraju: Komodor PET, HP biznis kalkulator, Atari Portfolio… reči magije koje vraćaju sećanje na jedan lep period gde je sve bilo novo i gde si morao da znas kako sta radi, bez ikonica i gle užasa: bez miša!

Za sada, toliko od Ekipe Lugonsa – Minhen abteilung iliti odeljenje sto bi kazle Lale!

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.