LUGoNS BarCamp №2 – šta ste propustili

lugons_barcamp

U subotu 23.03.2013. godine na Fakultetu tehničkih nauka, organizovan je Drugi LUGoNS-ov BarCamp. BarCamp je organizovan u saradnji sa Katedrom za električna merenja, Fakulteta tehničkih nauka. Ovom prilikom želimo da se zahvalimo katedri i njenom šefu Prof. Dr. Zoranu Mitroviću na podršći i na uvodnom predavanju.

Primarni cilj LUGoNS-ovog BarCamp-a je povezivanje zajednica kako regionalno tako i internacionalno, druženje, hakerisanje, učenje i umrežavanje. Poseban naglasak je na jačanju i širenju zajednice, kao i mogućnost da kompletno okruženje ima mesto na kome bi se razmenjivala novostečena znanja i iskustva. Nadamo se da smo ovom prilikom ostvarili naš primarni cilj, s obzirom da je Drugi LUGoNS-ov BarCamp okupio oko stotinak učesnika, što iz zemlje tako I iz inostranstva.

BarCamp je zvanično započeo Aleksandar Beserminji sa predavanjem IOIO za Android I demonstracijom primene IOIO na robotu, koji je sam napravio.

Potom je usledio Strahinja Piperac, sa nastavkom predavanja sa Prvog LUGoNS-ovog BarCamp-a, Osnovne tehnike napada na WEB servise drugi deo.

Vlatko Košturnjak, Security Jedi iz Hrvatske, sa temom Portovanje softvera na Android, koji je prikazao na koje načine možete pokrenuti softver na Androidu kroz iskustvo portovanja različitih aplikacija uljučujući Nmap na Android.

Zatim je usledilo zanimljivo predavanje o Bitcoinu, učenika Nikole Rašovića iz Podgorice, interesantno za sve one koji su želeli da nauče nešto više o decentralizizovanoj digitalnoj valuti.

Vladimir Cicović – c1az, iz susedne Republike Srpske, održao je veoma interesantno predavanje na temu Budućnost društva. Problemi u društvu – koren svih problema u društvu, novac, podeljenost, resursi. Tehnološki napredak, ograničenja napretka, društveno nametanje statusa. Promena društvene svesti, promena tehnološkog napretka, promena društva, promena ekonomije. „It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society“ Nije mera normalnosti biti deo ovog bolesnog društva – J. Krishnamurti.

Uvaženi gost iz Švajcarske, Bernd Fix iz Wau Holland Fondacije, održao je svetku premijeru predavanja Hakerska etika 2.0 – Uvod u staru hakersku etiku i ideje za revidiranu verziju etike za budućnost. Za sve koji ne znaju ko je Bernd Fix, mogu o njemu više da pročitaju na stranici http://en.wikipedia.org/wiki/Bernd_Fix .

Drugi LUGoNS-ovog BarCamp zatvorio je, gost iz Beča, član hakerspejsa Metalab, Michael Zeltner, sa predavanjem Socijalna sfera Hakerspejsa, gde je izneo svoje viđenje socijalnih aspekata hakerspejsa, u zemljama Evrope i USA.

BarCamp je posle nastavljen druženjem u kafiću Sting do kasno u noć.

Detaljan raspored predavanja sa BarCamp-a možete pronaći na internetu na https://events.lugons.org/?p=971 . Ako niste bili u mogućnosti da dodjete do Novog Sada na BarCamp, snimke predavanja, kao i folije prezentacija predavača možete pronaći na ftp://ftp.lugons.org/02_BarCamp_23032013/ , potrudićemo se da ih postavimo narednih dana, čim video materijal bude sređen, stoga vas molimo da pratite link, da li ima izmena na njemu.

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.