BarCamp BL 0x01

Prvi Banjalučki BarCamp održaće se u subotu 06. juna u Banjoj Luci na elektrotehničkom fakultetu sa početkom od 12.00h i trajaće do oko 20.00h. Sam cilj ovog prvog okupljanja je da probudi i animira zajednicu i da vrati aktivnu dinamiku dešavanja u Banjoj Luci. Sve zajednice iz okruženja su više nego dobrodošle. Nadamo se da će nas biti u što većem broju.

Ukoliko ne znate šta je BarCamp…

BarCamp (često: unconference) je skup korisnika sa javnim radionicama i predavanjima, njihov sadržaj i proces su razvijeni od strane učesnika na početku samog sastanka, a razrađuju se u daljem toku. Barcamp služi da se razmjenjuju ideje, diskutuje, uči i stvara, a proizvod tog rada može već djelimično da se vidi krajem ove manifestacije i da pokaže konkretne rezultate (npr. zajedničke programske radionice).

Ulaz je SLOBODAN!




Raspored predavanja:

12:00 – 12:45 => Embedded real-time GNU/Linux | Nikola Nenadić
Abstrakt: cross-compiling the bootloader and root filesystem for pandaboard, kernel patching, testing and benchmarking

{{ kratka pauza }}

13:00 – 13:45 => Writing exploits from scratch | Strahinja Piperac
Abstrakt: stack-based buffer overflow eksploitovanje, par metoda za skok na shellcode, Structured Exception Handler (SEH) eksploitovanje

xx:xx – yy:yy => Uvod u io.smashthestack.org | Marko Grumić
Abstrakt: WarGames how-to

{{ kratka pauza }}

14:00 – 14:45 => Uvod u kriptoanalizu | Vladimir Cicović
Abstrakt: statistička lingvistika, analiza jezika, XOR analiza, Cezarova šifra, Vižnerova šifra, linearni generator pseudo random brojeva

{{ kratka pauza }}

14:50 – 15:05 => Promocija Balkan Computer Congress-a | Miloš Krasojević i Jelena Georgijević-Krasojević
Abstrakt: https://balccon.org/

{{ pauza za ručak }}

16:00 – 16:45 => Pravljenje GUI aplikacija za ugrađene računarske sisteme | Daniel Kurtjak
Abstrakt: Predavanje će biti vezano za razvoj GUI aplikacija za ugrađene računarske sisteme kao što su Set Top Box, automobilski paneli i sl. Demonstacija će se odraditi na proizvodu razvijenom u R&D odjeljenju RT-RK kompanije i odnosi se na pravljenje GUI aplikacija korištenjem prilagođenog Eclipse razvojnog okruženja. GUI aplikacije će biti bazirane na Lua programskom jeziku i opisane putem XML shema koje će kasnije biti izvršene na simulatoru na PC-u pisanom u programskom jeziku C++. Osnova simulatora je ista osnova koja će se koristiti za izvršavanje tih istih aplikacija i na ciljnim platformama.

{{ kratka pauza }}

17:00 – 17:45 => Upravljanje vremenom | Goran Vukalović
Abstrakt: Vrijeme. Najvrjednija stvar koju jedan čovjek posjeduje. Neki ga imaju dovoljno da završe sve obaveze i poslove dok ih drugi prebacuju za neki naredni period ili ih nikada ne dovrše. U čemu je razlika? Šta nam je potrebno da završimo sve obaveze na vrijeme? Vremenska mašina? Litri kofeinskih napitaka? Možda. U ovoj kratkoj prezentaciji ćemo proći kroz nekoliko jednostavnih, ali korisnih tehnika za bolje raspoređivanje i efektnije korištenje vremena.

{{ kratka pauza }}

18:00 – 18:45 => How to Arduino hard | Stefan Stojanović
Abstrakt: Arduino 101

{{ kratka pauza }}

19:00 – 19:45 => Sveti gral interneta – CDN | Vladimir Cicović
Abstrakt: HA serveri, geo-load balancing, NFS storage, TCP/IP optimizacija

 

U pauzama će se organizovati pomoć oko instaliranja i podešavanja Linux operativnog sistema, tako da ako imate želju da isprobate neku od brojnih distribucija, a bojite se da nešto ne pokvarite, ili imate problema oko podešavanja postojećeg sistema – ponesite mašinu, a mi ćemo se potruditi da Vam pomognemo.

 

Mjesto održavanja:

Elektrotehnički fakultet, ETF
Patre 5
78000 Banja Luka
Republika Srpska
Bosna i Hercegovina
učionica br. 1108 (prvi sprat)

Mapa:

Pogledaj veću mapu

One thought on “BarCamp BL 0x01

  1. Pingback: BarCamp BL 0x01 – Poziv za predaju radova | LUGoNS Events Weblog

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.